Ungas säkerhet på nätet ur ett föräldraperspektiv

Denna artikel är del 3 av 5 i nyhetsbrevsutgåvan 2022 - #1

Idag finns internet överallt. Att som förälder kunna sätta begränsningar och spärrar kan vara en trygghet och säkerställer våra ungas säkerhet även på nätet. 

Per arbetar som behandlingsfamilj hos Tjust Behandlingsfamiljer och har ett stort kunnande när det gäller IT. För en tid sedan satte han ihop ett material och föreläste för personalgruppen i Jönköping om ”Ungas säkerhet på nätet”, och behovet av att begränsa ungas åtkomst till olämpligt material. 

Under föreläsningen gick han systematiskt igenom vilka möjligheter som finns att kunna använda olika typer av begränsningar och spärrar på mobiler, surfplattor, playstation, x-box och internet. Han delade med sig av sina egna erfarenheter med digitalt kunniga barn som utmanar och tar sig runt spärrar. Samtidigt fördes en gemensam diskussion om att begränsningar kan vara hjälpsamma, men att det också är viktigt att lära våra unga att sätta sina egna gränser allt eftersom. En mycket informativ eftermiddag.