Behandlingssamordnardag våren 2022

Denna artikel är del 1 av 5 i nyhetsbrevsutgåvan 2022 - #3

Då alla restriktioner släppts på och covid-19 inte längre ses som en samhällsfarlig sjukdom har vi äntligen kunnat träffa våra kollegor på dom andra enheterna. Först ut var behandlingssamordnarna.

Vårens behandlingssamordnardag hölls i dom vackra omgivningarna på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Fokus för dagen var framtid, utveckling och utbildning. 

Vi inledde med att titta på en digital föreläsning av Anna-Karin Åkerman, leg psykolog, leg psykoterapeut, handledare och doktorand i klinisk psykologi Institutionen för Beteendevetenskap och Lärande, anställd av Tjust Behandlingsfamiljer om ”Mentaliseringsbaserat arbete inom familjehemsvården”. Föreläsningen finns på YouTube. För att lyssna följ länken nedan:

Länk: Mentaliseringsbaserat arbete inom familjehemsvården – YouTube 

Dagen togs vidare av behandlingssamordnare Malin Nytorpet och leg. Psykolog Agneta Reneby som höll en intressant föreläsning om studiecirkeln ”Mentaliseringsfrämjande  behandlingsarbete i praktiken”. En föräldrautbildning Agneta och Malin satt samman utifrån MBT-Fostercare. Detta efter att de gått en utbildning på Anna Freud center i London, i just MBT-F. 

Gruppen diskuterade Tjust Behandlingsfamiljers pågående arbete och modell och hur vi tillsammans kan utbildas och utvecklas för att hålla behandlingsarbetet och modellen fortsatt i framkant. 

När vi summerade dagen med en runda i gruppen, var alla överens om att dagen varit efterlängtad på många sätt. Att träffa sina kollegor och bli påfylld med både ny och nygammal kunskap. Sen, inte att förglömma eller förringa, den vackra inramningen på småländska Astrid Lindgrens Värld.

Jenny Johansson
Platschef Västerviksenheten