Handledning är ett betydelsefullt moment i behandlingsarbete och sedan januari 2013 använder våra behandlingssamordnare film som ett verktyg i sin arbetsroll.
Filmade sekvenser sker bl.a. vid samtal mellan behandlingsföräldrar, behandlingssamordnare och barn och analyseras för att öka såväl personalens kompetens som de placerade barnens och ungdomarnas behandlingsresultat. Genomgång av hanteringen av film, visningar samt hanteringen av bandmaterialet gås igenom vid inskrivning.
– De filmade sekvenserna under samtal och samspelssituationer har visat sig vara en bra metod för att lättare ”upptäcka” samspel som fungerar bra, och som går att utveckla, förklarar Genomförandechef Agneta Olivestam och fortsätter:
– Att se sig själv och andra i samspel och få möjlighet att reflektera med sig själv, andra och en handledare ökar kompetensen och kvaliteten i behandlingsarbetet.
Träning ger färdighet
Många människor känner igen sig i att det kan vara obekvämt att agera framför en kamera, det är en av de utmaningar som Agneta och hennes kollegor märkt av.
– Det finns ett visst ”mänskligt motstånd” i processen, förklarar hon och utvecklar:
– Det gäller att få tekniken att fungera smidigt, att vänja sig vid att kameran rullar och att våga se och höra sig själv.
Hon konstaterar också att barnen och ungdomarna har lättare än många vuxna att undersöka alla knappar och funktioner på kameran och snabbt agera mer genuint framför kameran.
Personalen kommer löpande fortsätta träna och utveckla film som verktyg och att det ska kännas och bli en naturlig del i behandlingsarbetet. Metoden gör också att film utgör en kvalitetssäkring av det behandlingsarbete som utförs , och ger även en egenkontroll för det arbete som behandlingssamordnare genomför.
Handledningen hos Tjust Behandlingsfamiljer AB leds av leg. psykoterapeut och samt psykoterapihandledare Per Johansson från Växjö som har lång erfarenhet av film som verktyg i handledning.