För socialtjänst
Att bo och få omsorg hos Tjust behandlingsfamiljer (TBF) är att leva ett tryggt vardagsliv med stabila och nära relationer, i behandlingsfamiljens egen hemmiljö.
Barnet, ungdomen, föräldern/barnet placeras i en familj, kallad behandlingsfamilj som är anställda på heltid. Utgångspunkten är att ta vara på det naturliga i miljön och den spontana läkningen som en fungerande familj kan erbjuda. Behandlingsfamiljen är basen och står för kontinuiteten och tryggheten i vardagen medan Tjust Behandlingsfamiljer garanterar behandlingsfamiljen kompetens och stöd i form av tät kontakt, handledning och fortbildning. Till barnet/den unge finns möjlighet att knyta en kontaktfamilj. Detta för att utöka de sociala kontakterna samt göra det möjligt för barn och behandlingsfamilj att göra saker var för sig.
Professionellt Behandlingsteam
För professionell behandling, vägledning och stöd finns ett behandlingsteam bestående av psykologer, psykoterapeuter, psykiatriker, socialpedagog och socionomer med flera. Alla finns i behandlingsfamiljens närhet. Utifrån barnets eller ungdomens behov formas ett fungerande liv där nya möjligheter växer fram. Teamet handleds av handledarutbildad psykolog och psykoterapeut.
Varje placering inleds med en psykologbedömning och en social beteendescreening. Dessa bedömningar följs upp i samband med vårrapporter och ny bedömning görs årligen.
Behandlingsfamiljerna tillhör en grupp som har regelbunden kontakt sinsemellan. Behandlingsfamiljerna har grupphandledning en gång per månad.
För den unges vidkommande är det mycket angeläget att kontakten med nätverket/biologiska föräldrar hålls levande och om möjligt utvecklas. Nätverket erbjuds om så är lämpligt ett samspelsprogram enligt ICDP. Arbete med nätverket och de biologiska föräldrarna fokusera på att göra dem delaktiga i den unges vardag och behandling. Arbetet med nätverket styrs av det uppdrag vi har samt av de geografiska möjligheterna.
Att delta i berikande fritidsaktiviteter ser vi som ett viktigt inslag i behandlingen. I behandlingsfamiljens arbetsuppgifter ingår att motivera och uppmuntra barnet/ungdomen till att utveckla intressen som ger glädje och bygger upp självförtroende.
Vi ser barnets skolsituation/praktik som en viktig del i behandlingen och barnets skolgång/praktik följs noggrant av teamets behandlingssamordnare och det kan finnas behov av att familjen får stöd med barnets skolgång liksom hjälp för barnet själv med sin skolgång. Skolan erbjuds handledning kring eleven av våra psykologer och behandlingssamordnare. Handledning till skolan avser handledning, stöd och konsultation till assistent och lärare eller arbetslaget.
Minst varje halvår sammanfattas insatser och resultat i en vårdrapport som innehåller en beskrivning av insatser under perioden, behandlingsprocessen, uppnådda resultat och bedömningar/slutsatser.
Basutbudets insatser fokuseras i främsta hand på det placerade barnet/ungdomens behov och att behandlingsfamiljen ges förutsättningar för behandlingen. De olika insatserna inbegriper behandling på olika nivåer, allt ifrån vardagsstöttning av behandlingssamordnaren, psykoterapi för den inskrivne, dygnetrunt beredskap, handledning, utbildning i ICDPs samspelsprogram, mentaliseringsbaserad terapi (MBT) gemensamma aktiviteter med andra behandlingsfamiljer, familjesamtal, behandlingskonferenser, nätverksmöten med mera.
För att få veta mer eller lämna en platsförfrågan, kontakta oss.