Under mars fick alla anställda i Jönköping lyssna till en föreläsning om ungdomsterapi som hölls av psykologerna Kristina Rosenqvist och Liselott Josefsson.
Under föreläsningen beskrevs centrala syften med att gå i terapi, som att orka med sig själv, förhålla sig till och tänka på saker som man har varit med om och att orka stå ut med sina känslor.
Förälder viktig del i processen
Det är också viktigt att förstå vilka utvecklingsuppgifter man har som tonåring och att vägen dit handlar om frigörelse och identitetsskapande. Psykologerna berättar att tonårstiden ger ytterligare en möjlighet att reparera det som varit och att man som förälder spelar en viktig roll i den processen.
I terapin skapar man utrymme och möjlighet till bearbetning, men det är inte alltid det är möjligt bara genom samtal – utan ibland behöver terapeuten hitta icke-verbala metoder för att möjliggöra.
I slutet av föreläsningen gavs det också utrymme att prata om behandlingsförälderns roll. Hur motiverar man till att fullfölja, hur förhåller man sig i samtal och vad förväntas man säga. Viktiga frågor som vi får skapa mer utrymme att återkomma till framöver.