Vanliga frågor och svar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vi får till oss i vår verksamhet.
Saknar du svar på något som du inte hittar här, så varmt välkommen att ta kontakt med oss kontakta oss
Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vi får till oss i vår verksamhet.
Saknar du svar på något som du inte hittar här, så varmt välkommen att ta kontakt med oss kontakta oss
De familjer vi letar efter bör ha humor, humör, livserfarenhet och ett rymligt hjärta. Man måste såklart också ha ett rum över till ett placerat barn.
I arbetet som behandlingsfamilj behöver man också ha viljan att utvecklas som människa och vara öppen och nyfiken på sig själv och på andra på ett relationellt sätt. Det är också viktigt att man är humanistisk och att man kan samarbeta med andra.
Som behandlingsfamilj blir en i familjen anställd på heltid, men det placerade barnet blir en del av hela familjens vardag. Behandlingen genomförs enligt en vård- och genomförandeplan och sker i behandlingsfamiljens hem och vardag. Du/ni har till exempel den löpande kontakten med skolan och stödjer den unge i fritidsintressen och vardagssituationer. Du deltar på handledningar, behandlingskonferenser och uppföljningsmöten eller i andra forum, som rör den unge och eller som rör dig som medarbetare i vår organisation. Du ingår i ett behandlingsteam som utöver er som behandlingsfamilj består av en behandlingssamordnare, psykolog, ansvarig platschef och psykiatriker. Er behandlingssamordnare håller också den huvudsakliga kontakten med socialtjänst, skola och biologiskt nätverk. Beredskap dygnet runt finns alltid tillgängligt och vi utbildar och fortbildar all vår personal regelbundet.
När vi fått kontakt träffas vi tillsammans med en av våra platschefer och då berättar vi mer om vår verksamhet och om hur allt fungerar och går till, samt vilka krav som ställs.
Under den första träffen får ni möjlighet att berätta om er själva och varför just ni vill bli behandlingsfamilj.
Om vi är överens om att gå vidare efter det, påbörjas en familjehemsutredning. När utredningen är klar och ni fått den återgiven och godkänt den, träffar ni återigen platschef för ett anställningssamtal.
När överenskommelse gjorts om anställning börjar vi en matchningsprocess för att hitta just det barn eller ungdom som vi tillsammans tror kommer passa bäst in i er familj.
Vi jobbar noggrant med matchning när vi placerar ett barn i någon av våra behandlingsfamiljer. Vi behöver tillräckligt med information vid platsförfrågan för att kunna ta ställning till om vi bedömer att det är en matchning med någon utav våra familjer eller inte.
Vi har inga anställda jourfamiljer, men om någon av våra behandlingsfamiljer är tillfälligt tillgängliga och öppna för en kortare jourlösning utifrån sin situation så kan det vara en möjlighet.
Vi har ramavtal med de flesta av Sveriges kommuner, och priset styrs av rådande avtal. I det fall det inte finns ramavtal, kontakta oss för exakt prisuppgift.
Tjust Behandlingsfamiljers målgrupp är barn och ungdomar som upplevt grav omsorgssvikt med komplexa trauma/anknytningstrauma, och som enligt SoL eller LVU bedöms att behöva komma till ett nytt hem i en ny miljö. De ska kunna bo i en familj. Vi tar inte emot barn/ ungdomar med pågående eller nära förestående droganvändande/missbruk.