Mer om verksamhetsbeskrivning
Behandlingsmodellen
I vår behandlingsmodell är behandlingsfamiljen anställd av Tjust Behandlingsfamiljer och rekryteras genom utredning och bedömning av Tjust behandlingsfamiljer. Familjehemsutredningen grundar sig på den nya Kälvestenmetoden.
Utgångspunkten är att ta vara på den naturliga miljö som en fungerande familj kan erbjuda, tillsammans med det skydd och den stabilitet som krävs för att det traumatiserade barnet ska komma igång i sin psykiska läkningsprocess. Behandlingsfamiljens främsta uppgift är att bli barnets trygga bas och stå för kontinuitet och trygghet i vardagen, där den unge kan bygga upp stabila och nära relationer genom den omsorg behandlingsfamiljen erbjuder.
Tjust Behandlingsfamiljers målgrupp är barn och ungdomar som upplevt grav omsorgssvikt med komplexa trauma/anknytningstrauma, och som enligt SoL eller LVU bedöms att behöva komma till ett nytt hem i en ny miljö. De ska kunna bo i en familj.
Dessa barn och ungdomar har ofta:
- Svåra psykiska symtom, ofta med stora anknytningssvårigheter och sociala svårigheter.
- Kontrollerande och självförsörjande beteenden.
- Erfarenheter av tidigare placeringar.
Behandlingsstrukturen
Barnet/ungdomen har förutom behandlingsfamiljen också ett behandlingsteam kopplat till sig, som består av psykolog och behandlingssamordnare. Platschefen är behandlingsledare. Teamarbetet är en viktig del i vår behandlingsmodell. Genom teamet erbjuds bland annat stöd och vägledning/handledning till behandlingsfamiljen, behandlingskonferenser med barnet och psykoterapi. Därutöver erbjuds stöd vid skolmöten (samverkan och handledning), vid umgänge barn/föräldrar samt genom föräldrasamtal. Teamet ansvarar för att uppföljningsmöten genomförs löpande med socialtjänsten.
Behandlingsprocessen
Vår behandling vilar på en relationell/psykodynamisk grundsyn – dvs att vi är våra relationer och blir vad vi blir
i mötet med andra. Barnet/ungdomen behöver förstå sina svårigheter och engageras i sin förändringsprocess. Behandlingsprocessen bygger på kunskaper om trauma, anknytning och mentalisering och utgår ifrån ett barnperspektiv.
Vi arbetar för att få till en behandlingsprocess som förenklat kan beskrivas i följande steg:
- Skydda (erbjuda basal trygghet).
- Stabilisera (Anknytningsarbete - beteende- och känsloreglering, skapa förutsägbarhet).
- Bearbeta (hjälpa barnet att skapa sin livsberättelse - i lek, gestaltning och i ord).
- Stödja och utveckla (en sammanhållen självbild och ökad självständighet).